το πνευματικό κέντρο
 
Το Πνευματικό Κέντρο, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου, συστάθηκε το 1988 με έδρα του την πόλη του Βελβεντού.

Σκοπός του συνιστώμενου Νομικού Προσώπου είναι η δημιουργία και διαμόρφωση, η οργάνωση και λειτουργία στέγης των πνευματικών – πολιτιστικών - κοινωνικών εκδηλώσεων της πόλης του Βελβεντού.

Με τη σύστασή του, το «Πνευματικό Κέντρο» κύριο σκοπό είχε την αποπεράτωση του κτιρίου που θα στέγαζε τους διάφορους φορείς και τις δραστηριότητές τους και που η ανέγερσή του είχε ξεκινήσει το 1979. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κτίριο του «Πνευματικού Κέντρου» έστεκε για χρόνια το ξακουστό «Παρθεναγωγείο» του Βελβεντού.

Το Δ.Σ. αποτελείται από 7μελή επιτροπή: τον/την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, δυο εκπρόσωπους του Δημοτικού Συμβουλίου, δυο εκπροσώπους των γεωργικών συνεταιρισμών, έναν εκπρόσωπο πολιτιστικών φορέων, έναν του Αθλητικού Συλλόγου κι έναν των συλλόγων εκπαιδευτικών.

Σταθεροί φορείς και τμήματα που στεγάζονται στο Πνευματικό Κτίριο τα τελευταία χρόνια είναι: ο «Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού» και πολλά από τα τμήματά του, όπως η Δανειστική Βιβλιοθήκη, η εφημερίδα «ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ», το τμήμα Ζωγραφικής, το Χορευτικό, η Κινηματογραφική Λέσχη, η μουσική μπάντα και η Μουσική Σχολή ... Γενικά, το Πνευματικό Κέντρο προσφέρει στέγη και υποστήριξη σε όλα τα τμήματα του Μορφωτικού Ομίλου, φιλοξενώντας τις όποιες συγκεντρώσεις μελών και τις ποικίλες εκδηλώσεις τους.

Στην αίθουσα τελετών «Νικόλαου Παπαευαγγέλου» γίνονται προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και όλες οι συγκεντρώσεις (π.χ. τοπικές συνελεύσεις, συνέδρια, ημερίδες, σχολικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, γιορτές κλπ...). Η αίθουσα υποδοχής φιλοξενεί συχνά εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας, βιτρώ, κατασκευών κλπ...), ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί επίσης και αναψυκτήριο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Πνευματικό Κέντρο συχνά υλοποιεί Προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προγράμματα που υλοποιήθηκαν :

10.04.1996: Πρόγραμμα «ΝΕΟΛΑΙΑ» : [Δράση 1.1]
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Ανταλλαγή Νέων με Ολλανδία ( Sittard )

01.04.1997: Πρόγραμμα «ΝΕΟΛΑΙΑ» : [Δράση 1.1]
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Ανταλλαγή Νέων με Ισπανία ( Valladolid )

01.10.2005-31.09.2006: Πρόγραμμα «ΝΕΟΛΑΙΑ» : [Δράση 2.1]
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Φορέας αποστολής: Πνευματικό Κέντρο
Φορέας Φιλοξενίας: Οργανισμός για την προστασία του Μαύρου Γύπα ( Black Vulture Conservation Foundation ) - ( Palma ) Μαγιόρκα – Ισπανία


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

  • Σεμινάρια Μαριονέτας και Κούκλας με τη συμμετοχή πολλών γυναικών του Βελβεντού
  • Σεμινάρια Αγγειοπλαστικής για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε συνεργασία με την Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας (Μ.Κ.Μ.)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  • «Ενθύμιον του Τουρκοβαλκανικού και ελληνοβαλκανικού πολέμου 1912-1913. Ημερολόγιον και βίος του Γεωργίου Εμμ. Μαρκούλη κατά την Εκστρατείαν του 1912-1913». Έκδοση Πνευματικού Κέντρου Βελβεντού. Θεσσαλονίκη 1995
  • Παπαγόρας Χρ. Γιάννης. 2000. «Ποιητικοί Παλμοί». Έκδοση: Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού. Βελβεντό 2000

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού

Πρόσωπα Επικοινωνίας

: κα. Δήμητρα Κούτλου (Πρόεδρος)

Διεύθυνση

: Ζήνωνος Παπαναστασίου 8, 504 00, Βελβεντό

Τηλ.

: 24640 32552Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Υπουργείο Πολιτισμού