το φαράγγι
 

Στα ριζά των δυτικών Πιερίων και στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας (ή αλλιώς Λαφόρεμα), το οποίο ξεκινάει από το Καταφύγι και χύνεται στη Λίμνη Αλιάκμoνα-Πολυφύτου, βρίσκεται το Φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών, ή αλλιώς ... το «Σκεπασμένο». Η περιοχή βαπτίστηκε έτσι και καθιερώθηκε στη συνείδηση των ντόπιων από ένα σημείο όπου το ρέμα σκεπάζεται από τη γη. Πινακίδες στην περιοχή καθοδηγούν τον επικέπτη και του αποκαλύπτουν την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής. Το «Σκεπασμένο» αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Μέχρι το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας, μπορεί κανείς να φτάσει με τα πόδια ή με αυτοκίνητο, διανύοντας μια απόσταση περίπου 2,5 χλμ. από το Δημοτικό Αθλητικό Στάδιο Βελβεντού & το «ΜΕΤΟΧΙ». Από κει ο επισκέπτης συνεχίζει πεζός στο πλακόστρωτο μονοπάτι και παράλληλα με το πετροκάναλο, που χρησιμεύει σαν οδηγός στη μαγευτική διαδρομή προς τους καταρράκτες.
Το πέτρινο μονοπάτι κατασκευάστηκε πρόσφατα, καθιστώντας προσβάσιμη τη μεγευτική περιοχή του «Σκεπασμένου», ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ το πετροκάναλο είναι έργο της δεκαετίας του ’50 από τον ΤΟΕΒ. Η τοποθεσία «Σκεπασμένο» αποτελεί επισκέψιμο χώρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόπο διαφυγής για φυσιολάτρες, για ορειβάτες και μοναχικούς, μα και τόπο συνάντησης για παρέες και γλέντια τρελά (ρωτήστε τους παλιότερους για τους χορούς στην πίστα του «Σκεπασμένου»...)!
 

Δεν υπάρχει Βελβεντινός που να μην έχει φωτογραφία δίπλα στους καταρράκτες και τις φυσικές λιμνούλες, δίπλα στο παλιό πέτρινο κανάλι και τους πλατανεώνες, τις παγωμένες πηγές, την πλούσια βλάστηση, τους εντυπωσιακούς βράχους ή στο πιο πρόσφατα διαμορφωμένο ξύλινο «κιόσκι-παρατηρητήριο-χώρο θέας». Το πάρκο και όλα γενικά τα τεχνικά έργα (χωματουργικά, τοίχοι αντιστήριξης, κιγκλιδώματα κλπ...) στην περιοχή αυτή κατασκευάστηκαν από τον δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον για την εξασφάλιση και την εγγύηση ασφαλούς πορείας των περιηγητών.
 
Ο χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ακόμα κι εκδηλώσεις & συναυλίες, σαν εκείνη του καλοκαιριού του 2005, που, στα πλαίσια του «Πολιτιστικού Αυγούστου», με επιτυχία φιλοξένησε τα «Υπόγεια Ρεύματα» συγκεντρώνοντας όλη τη νεολαία του Βελβεντού και της ευρύτερης περιοχής. Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25μ.
Ο επισκέπτης μπορεί να κατέβει τον καταρράκτη από ένα μονοπάτι ειδικής δυσκολίας, αναζητώντας το πέρας του. Για τους εραστές των « extreme sports », η κατάβαση μπορεί να γίνει με σκοινιά και μέσα από τον ίδιο τον καταρράκτη. Τέτοια ήταν και η περίπτωση της ομάδας «Ελληνικού Συλλόγου Εξερεύνησης Φαραγγιών» & του «Ορειβατικού Συλλόγου Βελβεντού» το καλοκάιρι του 2004 & την Πρωτοχρονιά του 2005. Στη δεύτερη περίπτωση με δαδιά φώτισαν την κατάβασή τους και την είσοδο του νέου έτους.
 

Από την περιοχή του πάρκου, ο επισκέπτης έχει επίσης τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κορυφή (κοίτη) του φαραγγιού, ψηλά από τον πρώτο καταρράκτη, συναντώντας μικρές φυσικές λίμνες, σκεπασμένες από αιωνόβια πλατάνια και άλλα αυτοφυή δέντρα. Κάπου εκεί θα ανακαλύψει και την πίστα χορού, διαμορφωμένη κατά τη δεκαετία του ’50 από τους παλιότερους Βελβεντινούς για να διασκεδάζουν με τις παρέες τους.
 
Όλος αυτός ο χώρος έχει διαμορφωθεί από το Δήμο, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ΟΠΑΑΧ των Πιερίων, ούτως ώστε να καταστεί ακόμα πιο λειτουργικός, ασφαλής και επισκέψιμος σε όλους. Οι πιο τολμηροί επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν την ανάβαση στο Φαράγγι, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι. Η διαδρομή αυτή, πέρα από τη μαγεία της ανάβασης, κρύβει μικρές εκπλήξεις, δέκα ακόμα καταρράκτες, μικρούς και μεγαλύτερους, περίπου είκοσι λιμνούλες αλλά και παλιούς νερόμυλους.

Σύνδεσμος με ¨Διαδρομές¨

Διαδρομή Νο.1:

«Βελβεντό – εξωκκλήσι Αγίας Τριάδας – φαράγγι Σκεπασμένο
- παλιό μονοπάτι Καταφυγίου – Γέφυρα Καταφυγίου – Καταφύγι»